Om Paul Gerhardt, nadverstrid og nadversalme.
Læsningerne til Anden pinsedag efter anden række er: Ez 11,19-20 fra Det gamle Testamente, som handler om nyskabelsen. ApG 2,42-27, som handler om forholdet i kirken efter pinsedag, men som også rejser spørgsmålet om, hvordan forholdene bør være i en kirke. Og endelig Joh 6,44-51, hvori Jesus forkynder om sig selv som livets brød, dvs. det brød, der giver liv, evigt liv. Faderen drager og oplærer ved Ånden, som ene og alene bruger Guds ord - samt vand, vin og brød - som sit redskab.
Luthers skrifter om nadveren er både oplysende og opbyggende læsning, fordi de lærer os Skriftens rene lære om nadveren . Derfor er de også med rette nævnt i Konkordiebogen (Konkordieformelen) som autoritative skrifter.
Martin Chemnitz, som jeg tidligere har skrevet…
Læs resten
Katolsk nadverlære
I Katolsk Orientering, nr. 18, den 7. november 2007, kan man læse Kirsten Kjærulffs svar på følgende spørgsmål: “Jeg vil gerne vide, om man som katolik kan modtage nadveren i en dansk folkekirke, hvis man bor langt væk…
Læs resten
Peder Palladius bliver biskop
Den 30. oktober 1536 indførte kong Christian den 3. luthersk kristendom i Danmark ved et edikt.
Det betød ikke, at den danske kirke blev luthersk på én gang. Et stort arbejde ventede. Kongen fik hjælp af…
Læs resten
Møde i Marburg
Den 27. september 1529 og nogle dage frem ankom en række teologer til den hessiske by
Marburg. Her afholdtes fra 1. til 4. oktober teologiske læresamtaler mellem Luther, Zwingli og Oecolampadius samt deres respektive fæller.
Resultatet…
Læs resten
Luthers nadvertiltale
I 1525 sendte Luther et forslag til tiltale til nadverdeltagerne. Den er værd at se på, både på grund af det, den udtrykkelig siger, og på grund af det, den forudsætter.
Evangeliet
Allerkæreste venner i Kristus. I véd,
…
Læs resten