Dette blogindlæg ser nærmere på et drama Markusevangeliet rummer i og med at Jesus bliver vældig populær fordi han gør store undere og taler med myndighed, en popularitet som magtfulde kredse gerne ville stoppe. De ville have Jesus dræbt. Men selv organiserer Jesus en flot medarbejdere ‒ tolv i alt ‒ der skal være sammen med ham og hjælpe ham med en del af det han kom for. Det skal nok øge både populariteten og modstanden.
Traditionelt kaldes afsnittet Mark 2,1-11 vist »Helbredelse af den lamme mand« el.lign., og en lam mand bliver jo virkelig helbredt. Men spørgsmålet er om det er den helt rigtige overskrift. For det første forsvinder den handlende ud af billedet ‒… Læs resten
›Menneskesønnen‹, som er en betegnelse der bruges to gange i Markusevangeliet kapitel 2 om Jesus, rummer en dybde man nemt kan overse hvis man ikke undersøger betegnelsens gammeltestamentlige baggrund.
Menneskesønnen i Mark 2
Markusevangeliet kapitel 2 rummer fire afsnit der… Læs resten
Som i al god litteratur lønner det sig at se på hvordan hovedpersonerne omtales (og tiltales). Forskellige betegnelser betyder naturligvis ikke at der i virkeligheden er forskellige forfattere bag fx en roman, men i god litteratur er det bevidste valg af forfatteren til gavn for fortællingen ‒ og dermed læseren. Sådan er det også med betegnelsen »Herren« i Markusevangeliet 1,2-3. »Hvem er Herren« er et godt spørgsmål at stille til Markusevangeliet.
En kendt norsk sjælesørger, Johan Arnt Wenaas, skriver et sted i bogen Mod til modløse, at bibelord ikke i sig selv kunne fjerne menneskers mismod. Man skal i stedet trøste med sine egne erfaringer af at blive trøstet. Apostelen Paulus skrev om at trøste med den trøst, som man selv er blevet trøstet med. Men trods lighederne i sprogbrugen mener Paulus faktisk noget andet end Wenaas synes at mene. Hvad er trøst – eller sjælesorg – hvis man spørger Paulus?
Må man have billeder i en kirke? Skal et evt. forbud herimod stå i De ti bud, som man skal lære dem? På overfladen et enkelt spørgsmål. Spørgsmålet er blevet aktuelt på grund af indlæg af René Vester på hans blog Sand omvendelse. Læs her, hvorfor han tager grundlæggende fejl.
Denne bibeltime gennemgår 1 Mos 2,4b-25, som beskriver skabelsen af mand og kvinde, Adam og Eva. Desuden trækkes linjerne frem til, hvad Det nye Testamente lærer om mand og kvinde.
Denne artikel gennemgår 1 Mos 1,26-2,5 i lyset af Skriftens lære om skabelsen og mennesket. Hvad vil det sige at være skabt i Guds billede? Hvori består Guds velsignelse?